Czekolada, dżem, kandyzowane wiśnie... Zjedz jedno ciasto, a twój dzień będzie znacznie lepszy. Pieczenie czas zacząć!
Składniki:
ciasto:
- 125g masła
- 100g gorzkiej czekolady
- 100g cukru
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300g dżemu śliwkowego [można również użyć wiśniowego]
- 2 jajka
- 150g mąki
- szczypta soli
polewa :
- 100g gorzkiej czekolady
- 100ml kremówki
- kandyzowane wiśnie
Przygotowanie:
- Masło, dżem, cukier, jajka, sól, mąkę, sodę oraz proszek do pieczenia zmieszać. Ubijać aż do uzyskania jednolitego ciasta.
- W rondlu roztopić czekoladę i ciepłą dodać do mieszanki, całość dokładnie wymieszać.
- Ciasto przełożyć do foremek. Piec około 25 minut w temperaturze 180C.
- W międzyczasie przygotować polewę – w rondlu rozpuścić czekoladę oraz kremówkę, mieszać aż do momentu otrzymania gładkiej masy. Ciepłą masą pokryć babeczki i umieścić na nich kandyzowane wiśnie zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Smacznego!
wersja angielska tego przepisu / English version of this recipe : http://dolce-vita-amore.blogspot.com/2012/04/sweet-cupcakes.html