April 22, 2012

Słodkie babeczki

Czekolada, dżem, kandyzowane wiśnie... Zjedz jedno ciasto, a twój dzień będzie znacznie lepszy. Pieczenie czas zacząć!

Składniki:

ciasto:
  • 125g masła
  • 100g gorzkiej czekolady 
  • 100g cukru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300g dżemu śliwkowego [można również użyć wiśniowego]
  • 2 jajka
  • 150g mąki
  • szczypta soli
polewa :
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 100ml kremówki
  • kandyzowane wiśnie

Przygotowanie:

  1. Masło, dżem, cukier, jajka, sól, mąkę, sodę oraz proszek do pieczenia zmieszać. Ubijać aż do uzyskania jednolitego ciasta.
  2. W rondlu roztopić czekoladę i ciepłą dodać do mieszanki, całość dokładnie wymieszać.
  3. Ciasto przełożyć do foremek. Piec około 25 minut w temperaturze 180C.
  4. W międzyczasie przygotować polewę – w rondlu rozpuścić czekoladę oraz kremówkę, mieszać aż do momentu otrzymania gładkiej masy. Ciepłą masą pokryć babeczki i umieścić na nich kandyzowane wiśnie zaraz po wyjęciu z piekarnika.


    Smacznego!




    wersja angielska tego przepisu / English version of this recipe : http://dolce-vita-amore.blogspot.com/2012/04/sweet-cupcakes.html

Sweet cupcakes

Chocolate, jam and candied cherries...If you will eat this cupcake, your day will be much better. So let's start baking THESE cakes!


Ingredients:


cake:

  • 125 grams butter
  • 100 grams sugar
  • 2 large eggs
  • 150 grams wheat flour 
  • 1/2 teaspoon baking soda 
  • 1/2 teaspoon baking powder  
  • 100 grams black chocolate 
  • 300 grams plum jam [you can use cherry jam also]
  • salt

sauce:


  •  100 grams black chocolate 
  •  100 millilitres cream
  •  candied cherries

Directions:

  1. Preheat oven to 180 degrees C.
  2. Using an electric mixer on high speed, beat eggs, butter, sugar, flour, baking soda , baking powder, plum jam and salt.
  3. Dissolve black chocolate in the pot. Warm mass mix with base.
  4. Divide batter evenly among lined cups, filling each three-quarters full. Bake, rotating tins halfway through, until centers are completely set and edges are light golden brown, about 25 minutes in 180 degrees C.
  5. Make the sauce in the pot : dissolve black chocolate and cream. Then pour the cake with this sauce, put  candied cherry to every cupcake, and turn upright to cool completely.


Bon Appétit! 






Polish version of this recipe / polska wersja tego przepisu : http://dolce-vita-amore.blogspot.com/2012/04/sodkie-babeczki.html

Kawowe babeczki

Kawowy raj - tak można najlepiej określić te babeczki. Pieczenie czas zacząć!

Składniki:

ciasto:
  • 125g masła
  • 125g cukru białego lub trzcinowego
  • 2 duże jajka
  • 125g mąki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka kawy espresso (proszek)
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 1-2 łyżki mleka
polewa :
  • 300g gorzkiej czekolady
  • 50g masła
  • 2 łyżeczki kawy espresso (proszek)

Przygotowanie:

  1. masło, cukier, jajka, mąkę, sodę, proszek do pieczenia i kawę zmieszać. Ubijać aż do uzyskania jednolitego ciasta.
  2. W rondlu roztopić czekoladę i ciepłą dodać do mieszanki, dodać również mleko. Całość dokładnie wymieszać.
  3. Ciasto przełożyć do foremek. Piec około 20 minut w temperaturze 200C.
  4. W międzyczasie przygotować polewę – w rondlu rozpuścić masło, czekoladę oraz kawę, mieszać aż do momentu otrzymania gładkiej masy. Ciepłą masą pokryć babeczki zaraz po wyjęciu z piekarnika.


    Smacznego!




    wersja angielska tego przepisu / English version of this recipe : http://dolce-vita-amore.blogspot.com/2012/04/coffee-cupcakes.html

Coffee cupcakes

Coffee paradise - yes, these are the best words to say something about these cupcakes. So let's start baking THESE cakes!


Ingredients:


cake:

  • 125 grams butter
  • 125 grams cane sugar [you can use 100 grams cane sugar + 25 grams normal sugar] 
  • 2 large eggs
  • 125 grams wheat flour 
  • 1/2 teaspoon baking soda 
  • 1/2 teaspoon baking powder     
  •  1 tablespoon cocoa
  • 1 tablespoon coffee espresso [powder]
  • 50 grams black chocolate 
  • 1-2 tablespoon milk 

sauce:


  •  300 grams black chocolate 
  •  50 grams butter
  •  2 teaspoon coffee espresso [powder]

Directions:

  1. Preheat oven to 200 degrees C.
  2. Using an electric mixer on high speed, beat eggs, butter, sugar, flour, baking soda , baking powder, cocoa and milk.
  3. Dissolve black chocolate in the pot. Warm mass mix with base.
  4. Divide batter evenly among lined cups, filling each three-quarters full. Bake, rotating tins halfway through, until centers are completely set and edges are light golden brown, about 20 minutes in 200 degrees C.
  5. Make the sauce in the pot : dissolve black chocolate, butter, coffee espresso. And then pour the cake with this sauce and turn upright to cool completely.


Bon Appétit! 








Polish version of this recipe / polska wersja tego przepisu : http://dolce-vita-amore.blogspot.com/2012/04/kawowe-babeczki.html