April 18, 2012

Sweet Chicken

Cranberry, raisins, mint - base of our aromatic and sweet chicken...So let's start cooking THIS chicken!


Ingredients:
  • 2 boneless, skinless chicken breasts
  • 2 glasses of apple juice 
  • 2 apples 
  • 3 tablespoons dried cranberry 
  • 3 tablespoons raisin 
  • 3-4 cloves of garlic 
  • bunch of green parsnip 
  • fresh mint 
  • salt 
  • pepper 
  • 2 tablespoons bread crumbs
  • olive oil 


Directions:

  1. Preheat oven to 180  degrees C. Using a sharp knife, cut a deep cut along each chicken breast to make a pocket. Season on both sides with salt and pepper and garlic. 
  2. Meanwhile cut apples up into small pieces. In the bowl mix : apples, with cranberry, raisins, bread crumbs, the mint and green parsnip, add salt and pepper to taste.
  3. Fill pockets with mixture and use toothpicks to close small pockets. 
  4. In a large skillet, heat oil over medium. Add chicken, and cook until browned on the outside and opaque throughout, 8 to 10 minutes per side.
  5. Add  olive oil  and rest of  mixture to a baking sheet, then transfer chicken to a baking sheet, browned side down and pour all the apple juice.
  6. Put baking sheet with chicken to the oven  and bake about 45 minutes in 180 degrees C.
  7. Remove toothpicks. Serve hot.

Bon Appétit! 







Polish version of this recipe / polska wersja tego przepisu : http://dolce-vita-amore.blogspot.com/2012/04/sodki-kurczak.html

Słodki Kurczak

Żurawina, rodzynki, mięta - oto baza naszego aromatycznego i słodkiego kurczaka...Gotowanie czas zacząć!



Składniki:
  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 2 szklanki soku jabłkowego
  • 2 średnie jabłka
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • 3 łyżki rodzynek
  • 3-4 ząbki czosnku
  • pęczek zielonej pietruszki
  • kilka liści świeżej mięty 
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki bułki tartej
  • oliwa z oliwek 
Przygotowanie:
  1. Kurczaka umyć, wzdłuż naciąć kieszenie, do których będziemy wkładać nadzienie, posolić, popieprzyć, natrzeć czosnkiem i odstawić na około 30 minut.
  2. Jabłka pokroić w drobną kostkę. Owoce zmieszać w misce z żurawiną, rodzynkami, bułką tartą, miętą oraz pietruszką, doprawić solą i pieprzem.
  3. Przygotowaną mieszanką nadziewamy kieszenie kurczaka i 'zapinamy' je patyczkami. Tak przygotowane mięso smażymy na rozgrzanej patelni na złoto.
  4. Żaroodporne naczynie natłuszczamy, układamy resztkę mieszanki nadzienia, podsmażonego kurczaka, a całość polewamy sokiem jabłkowym.
  5. Naczynie z kurczakiem wkładamy do nagrzanego piekarnika (do 180C) i pieczemy 45 minut w temperaturze 180C.

Smacznego!








wersja angielska tego przepisu / English version of this recipe : http://dolce-vita-amore.blogspot.com/2012/04/sweet-chicken.html

April 17, 2012

links! links! links!

We are on Facebook too! Check it out!


Facebook
http://www.facebook.com/dvaofficial




Jesteśmy też na  Facebook! Sprawdźcie to!


Facebook

Wild cake...

Dzisiaj mamy dla was coś słodkiego&szalonego - *Wild cake / Dzikie ciasto*. 'Dzikie', ponieważ znajdziemy w nim Coca-colę, kakao, a ciasto jest nieziemsko smaczne. Pieczenie czas zacząć!

Składniki:

ciasto:

  1. 200g mąki pszennej
  2. 250g cukru trzcinowego
  3. 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  4. 1/4 łyżeczki soli
  5. 1 jajko
  6. 125 ml maślanki [można zastąpić maślankę mieszanką 30 ml jogurtu naturalnego + 100 ml mleka]
  7. 1 łyżeczka olejku waniliowego
  8. 125g masła
  9. 2 łyżki kakao
  10. 175 ml coca-coli


polewa:

  1. 1 łyżka kakao
  2. 1/2 łyżeczki olejku waniliowego
  3. 225g cukru pudru
  4. 2 łyżki masła
  5. 45ml coca-coli
Przygotowanie:
  1. Piekarnik musimy nagrzać do 180C i od razu umieścić w nim formę do pieczenia. 
  2. Przy użyciu miksera na najwyższych obrotach ubić jajka, maślankę [jogurt naturalny i mleko] oraz olejek waniliowy na gładką, puszystą masę (biała mieszanka).
  3. W drugiej misce zmieszać mąkę, cukier, sól oraz sodę oczyszczoną (baza).
  4. W rondlu rozpuścić masło, kakao oraz Colę, ciągle mieszając na małym ogniu - musi nam powstać jednolita masa.
  5. Ciepłą masę połączyć z bazą, a później dodać powoli białą mieszankę i mieszać do powstania jednolitego ciasta (można to robić za pomocą łyżki, mieszadełka kuchennego lub miksera).
  6. Całość wylać do formy rozprowadzając równomiernie i piec 40-50 minut na środkowej półce piekarnika. 
  7. Po upieczeniu, ciasto pozostawić na 15 minut, później przenieść formę na podstawkę i pozostawić do ostygnięcia. 
  8. Gdy ciasto będzie nam stygło, my możemy przygotować polewę. W garnku rozpuszczamy masło, kakao, Colę, cukier puder oraz olejek waniliowy i mieszamy tak długo, aż masa stanie się gładka i gęsta. Ciepłą masą polewamy ciasto, rozprowadzając ją równomiernie po całej powierzchni i pozostawiamy ją to stężenia.
Smacznego!





wersja angielska tego przepisu / English version of this recipe : http://dolce-vita-amore.blogspot.com/2012/04/wild-cake.html

Wild cake...

Today, we have something sweet&crazy for you - *Wild cake*. 'Wild' because it's with Coke, cocoa and it's ah!mazing as hell. So let's start baking THIS cake! 


Ingredients:


cake:

  • 200 grams wheat flour 
  • 250 grams cane sugar [you can use 200 grams cane sugar + 50 grams normal sugar]
  • 1/2 teaspoon baking soda 
  • 1/4  teaspoon salt
  • 1 large egg
  • 125 millilitres buttermilk [ you can use 30 millilitres natural yogurt + 100 millilitres two-percent milk instead of buttermilk]
  • 1  teaspoon vanilla essence 
  • 125 grams butter
  • 2 tablespoons cocoa
  • 175  millilitres Coke
sauce:
  • 1 tablespoon  cocoa
  • 1/2  teaspoon vanilla essence
  • 225  grams icing sugar 
  • 2 tablespoons butter
  • 45-50  millilitres Coke

Directions:
  1. Preheat oven to 180 degrees C and put baking tin to the oven.
  2. Using an electric mixer on high speed, beat egg, buttermilk [or natural yogurt and milk] and vanilla essence until light and fluffy (white mix). In the second bowl mix flour, sugar, salt and baking soda (base). 
  3. Dissolve butter, cocoa and Coke in the pot. 
  4. Warm mass mix with base, and then add white mix, beating just until combined.
  5. Place cake on a baking tin and bake until a cake tester inserted into center of each layer comes out clean, 40 to 50 minutes.
  6. Let cool in pan 15 minutes, after it transfer a baking tin to wire racks.
  7. Make the sauce in the pot : dissolve butter, cocoa, icing sugar, vanilla essence and of course Coke, and then pour the cake with this sauce and turn upright to cool completely.


Bon Appétit! 










Polish version of this recipe / polska wersja tego przepisu : http://dolce-vita-amore.blogspot.com/2012/04/wild-cake_17.html