April 18, 2012

Słodki Kurczak

Żurawina, rodzynki, mięta - oto baza naszego aromatycznego i słodkiego kurczaka...Gotowanie czas zacząć!



Składniki:
  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 2 szklanki soku jabłkowego
  • 2 średnie jabłka
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • 3 łyżki rodzynek
  • 3-4 ząbki czosnku
  • pęczek zielonej pietruszki
  • kilka liści świeżej mięty 
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki bułki tartej
  • oliwa z oliwek 
Przygotowanie:
  1. Kurczaka umyć, wzdłuż naciąć kieszenie, do których będziemy wkładać nadzienie, posolić, popieprzyć, natrzeć czosnkiem i odstawić na około 30 minut.
  2. Jabłka pokroić w drobną kostkę. Owoce zmieszać w misce z żurawiną, rodzynkami, bułką tartą, miętą oraz pietruszką, doprawić solą i pieprzem.
  3. Przygotowaną mieszanką nadziewamy kieszenie kurczaka i 'zapinamy' je patyczkami. Tak przygotowane mięso smażymy na rozgrzanej patelni na złoto.
  4. Żaroodporne naczynie natłuszczamy, układamy resztkę mieszanki nadzienia, podsmażonego kurczaka, a całość polewamy sokiem jabłkowym.
  5. Naczynie z kurczakiem wkładamy do nagrzanego piekarnika (do 180C) i pieczemy 45 minut w temperaturze 180C.

Smacznego!








wersja angielska tego przepisu / English version of this recipe : http://dolce-vita-amore.blogspot.com/2012/04/sweet-chicken.html

No comments:

Post a Comment