Żurawina, rodzynki, mięta - oto baza naszego aromatycznego i słodkiego kurczaka...Gotowanie czas zacząć!
Składniki:
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 2 szklanki soku jabłkowego
- 2 średnie jabłka
- 3 łyżki suszonej żurawiny
- 3 łyżki rodzynek
- 3-4 ząbki czosnku
- pęczek zielonej pietruszki
- kilka liści świeżej mięty
- sól
- pieprz
- 2 łyżki bułki tartej
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Kurczaka umyć, wzdłuż naciąć kieszenie, do których będziemy wkładać nadzienie, posolić, popieprzyć, natrzeć czosnkiem i odstawić na około 30 minut.
- Jabłka pokroić w drobną kostkę. Owoce zmieszać w misce z żurawiną, rodzynkami, bułką tartą, miętą oraz pietruszką, doprawić solą i pieprzem.
- Przygotowaną mieszanką nadziewamy kieszenie kurczaka i 'zapinamy' je patyczkami. Tak przygotowane mięso smażymy na rozgrzanej patelni na złoto.
- Żaroodporne naczynie natłuszczamy, układamy resztkę mieszanki nadzienia, podsmażonego kurczaka, a całość polewamy sokiem jabłkowym.
- Naczynie z kurczakiem wkładamy do nagrzanego piekarnika (do 180C) i pieczemy 45 minut w temperaturze 180C.
Smacznego!
wersja angielska tego przepisu / English version of this recipe : http://dolce-vita-amore.blogspot.com/2012/04/sweet-chicken.html
No comments:
Post a Comment